Ikan Oh Ikan

Saya ingin menceritakan satu cerita ringkas kepada anda. Cerita ini bermula dengan hadirnya seekor amfibia yg sedang melompat melawati sebuah tasik. Dia melihat bahawa di tasik itu terdapat seorang nelayan sedang memancing selesa di atas botnya. Kemudian dengan pantasnya katak tersebut meluru ke arah ikan yg sedang berkeinginan untuk memakan umpan nelayan itu lantas berkata kepadanya,

Wahai ikan, kamu memakan makanan ini. Bahawasanya ini adalah umpan, jika kamu memakannya, maka kamu akan ditangkap, dibelah perut dan kamu akan dibakar lalu dimakan.

Namun, reaksi ikan tersebut bukan seperti yang diharapkan katak. Si ikan tidak mengendahkan pesanan katak dan dengan pantas dia memakan umpan tersebut. Tiba-tiba si ikan merasa dirinya direntap utk naik ke permukaan air.

Akhirnya, baru dia akui bahawa apa yg dikatakan katak itu sebentar tadi adalah benar. Perutnya telah dibelah, kulitnya telah dibakar dan dia telah dimakan. Maka dia menamatkan hayatnya diperut manusia.

Jadi apa yang saya cuba sampaikan disini ialah, situasi dan perihal yg berlaku pada kedua-dua ekor makhluk diatas adalah salah satu situasi dan keadaan yg acapkali berlaku kepada kita.

Ya, dan crita tadi sebenarnya adalah perumpamaan yg dilakukan oleh para ulama’ ke atas manusia yang telah dikhabarkan kepadanya akan keadaan mereka dimahsyar, balasan neraka, azab neraka, titian sirat namun mereka tepis dan hijabkan khabaran tersebut dengan menggunakan frasa ‘lantak’ dan ‘tidak endah’.

Bila Izrail menjemput, jasad dikambus tanah, maka hijab akhirat akan terbuka special untuk kita. Kita akan nampak manusia yg diseksa dan dibakar atas asbab maksiat. Seperti mana ikan tadi lihat apa yg menimpa dirinya.
Wahai saudara yg dipilih Allah,

Kita hanya ada satu talian hayat sahaja utk hidup dan beribadah kepada Allah, manfaatkanlah peluang tersebut dengan baik. Jangan bazirkan dengan perkara sia-sia terutamanya bab akidah pegangan kita Islam.
Mungkin ada sesetengah golongan daripada kita yg mengunci penetapan fikiran mereka bahawa,

 ‘Aku Islam, kalau masuk neraka pun, aku masuk syurga juga. Sekejap je pun masuk neraka.’

Ketahuilah, ini adalah mentaliti yang salah kerana Allah telah menyuruh ummat manusia untukk khuatir dengan azab Allah.

Buktinya, dalam surah Al Furqan ayat 65 ayat ibadurahman, Allah berfirman,

 وَالَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا اصْرِفْ عَنَّا عَذَابَ جَهَنَّمَ ۖ إِنَّ عَذَابَهَا كَانَ غَرَامًا
“Dan juga mereka yang berdoa dengan berkata: Wahai Tuhan kami, sisihkanlah azab neraka jahannam dari kami. Sesungguhnya azab siksa itu adalah mengertikan.”

Dalam ayat yang lain, ada menceritakan bahawa ada seorang pemuda yg ingin dimasukkan kedalam neraka namun baru sahaja dia berdiri di depan pintu api neraka dan merasakan wap dri dalam api neraka tersebut dia terus mengatakan, Ya Wailana! Ya Allah sesungguhnya aku sekarang berada didalam neraka yg paling bawah!

Mahukah kita ditunda kemasukan kita ke dalam syurga Allah walhal org lain sedang enak menikmati nikmat syurga Allah yg maha superb?
“Ikan oo ikan, nasib kau lah.” hmm, moga kita tergolong dalam golongan org yg berutung dan terselamat dunia akhirat. Semoga mahkota syurga kita peroleh. Ameen.

Nobody needs to know

Today, I’ve seen many ethereal flowers,

But not all possesses an enchanting scent.

That is not what we thought before

 But we realized then.

 

Because there are times,

When good people are not that good,

Impressing people is all they could.

 

Because there are times,

When bad people are not that bad,

They just don’t read loudly,

They just don’t walk proudly,

For the good things they had.

 

They might have one scar that is outward,

While we have thousands that we hide.

Yet we think we’re flawless.

And that is very sad.

 

For as,

Nobody needs to know if we’re a bad or a good man,

God is watching.

That is all what matters,

In the end.    

 

Can I?

Have you ever feel like you’re not good enough for something?

Such as when you were assigned to be a leader or to be the planner of a program, or maybe someone put his/her trust on you to get some important tasks to be done. Or maybe, you want to join your friends doing da’wah directly or indirectly but you remembered that you’re not as good as them and you stopped there. We know ourselves well, but sometimes we undermine ourselves too much. We think we are unable to do that, it won’t be perfect or people might dislike with the things that we do.  And we think what’s the point then? It’s useless.

But, one thing for you to know…

Allah has plan everything nicely and now He chooses you to be that ‘important person’. He put us in this path and who are we to deny His fate? Sometimes, when we said we’re not good enough for something, do we realise that we’re actually denying Allah’s plan..? I know it’s hard, I know that it’s easier said than done, we all know that. But mate, even Allah believes in you, why not you believe in yourself?

“Perhaps you hate a thing and it’s good for you, and perhaps you love a thing and it’s bad for you. And Allah knows, while you not know.” [2:216]

Not to forget, some of us might think that it is plain useless to join any program with our friends, or maybe do a little da’wah in our own way. It’s like, “weh tak ada beza pun aku join ke tak, aku tetap macam ni jugak”.  Or you might think you’re just faking yourselves by doing this & that while In fact you’re not even good in anything.

So, you think whose fault is this?

Do you want to put the blame on Allah because you do not try to be a better person for even a small change?

Don’t you think it’s our own fault if we fail to take this chance to be a better version of ourselves?

“It’s the society that turns me like this. It’s quite hard lah to do this and that in this kind of surrounding.”

So now, we want to blame the society and the surrounding?

We hope for them to change us while we do not even try to make ourselves better?

How unfair is that.

It’s like you’re bad in cooking and you did not even try to learn some skills but you blame the rice & onion, you blame the pot & ladle because they’re not making your dish delicious or you blame your stomach because it keeps getting hungry & you can’t even cook a plain maggi! Ok joke aside, who doesn’t know how to cook maggi kan. What?! is there? Like seriously, is there? Maggi is a must-know-how-to-cook kod! OK SO BACK TO THE TOPIC. Do you think it’s fair enough to blame other people for your failure? Yes, undeniably your surroundings or the persons you mingled with might affect a part of your life but I believe that we, ourselves are responsible the most with our life. Aren’t we?

“Indeed, Allah will not change the condition of a people until they change what is in themselves.” [13:11]

*smile*

Gula-Gula

Bukankah gula-gula itu nanti rasanya manis?

Terlalu banyak perkara yang dipelajari daripada kisah sebuah lautan . Lautan itu kelihatan senyap , dan ia hampir tidak berkata apa-apa berita kepada kita . Lantas kita menyangka lautan tidak mengetahui apa-apa .

Terkadang diam itu bukan tanda kebodohan , lantas segala kebodohan itu sebenarnya datang daripada mulut yang bising .Rasulullah saw dah mention .. sama ada kita berkata yang baik-baik , atau lebih mudah mendiamkan diri . Peace .

Seorang pemuda , yang sihat dan diketahui aktif . Mempunyai kaki yang kuat , mata yang segar dan badan yang katang (baca : tough) . Akan tetapi  jikalau hidupnya hanya untuk makan dan minum tanpa memikirkan soal untung nasib diri .. Maka , carilah kawasan perkuburan dan bekerjalah sebagai penggali kubur . Sekurang-kurangnya masih ada harapan untuk tubir mata itu melihat kesedaran . Jikalau tiada sebarang kesan positif ditunjukkan , maka berbaringlah kamu didalamnya dan ..

#SilaMeninggal .

Kalau sesiapa rasa ini bukan sarcasm , sila lupakan dan teruskan bermuhasabah . Ini series.

Kata Imam AsSyafi’e:
Barangsiapa yang tidak menuntut ilmu di masa muda .
Maka bertakbirlah empat kali, karena sungguh dirinya telah wafat.

Fikir ,
Sebab itu kelebihan yang kita ada ,
Yang tiada pada haiwan dan tumbuhan .

Even haiwan & tumbuhan tiada akal untuk dimanfaatkan . Tiada  keistimewaan seperti yang manusia kecapi .Namun kehidupan mereka sepenuhnya dimanfaatkan untuk tujuan mereka diciptakan .  Makan , minum dan survival .

Jauh lebih hebat berbanding manusia .
Sementelah kita?

Fikir ,
Sebab hanya itu kelebihan yang kita ada .
Sebab semua perkara kita ‘tanggung’ di dunia dan ‘jawab’ diakhirat kelak .

Kepentingan Study Group buat Mahasiswa .

Artikel ini ditulis berdasarkan hasil perkongsian seorang model dan penggerak sebuah Study Group yang diberi nama Al Faqeh . (Anda boleh rujuk mereka di ruangan halaman Facebook mereka Study Group Al Faqeh – Mesir) . Model yang dimaksudkan ialah Ustaz Muhammad Izzat Ibrahim , seorang anak muda yang baru sahaja  menamatkan pengajian beliau di Universiti Al Azhar dalam bidang Syariah Islamiah pada tahun ini . Anda juga boleh mengenali beliau dengan lebih lanjut di halaman (Johor Traveller) . Sangat menarik apabila dimaklumkan bahawa beliau pernah menjadi sukarelawan di kem pelarian di Perancis . Apa pendapat anda ? Interesting kan?

Jadi kita teruskan pula untuk melihat idea-idea beliau dalam membina idea study group ini . Mari kita lihat apa kata beliau..
Katanya , sesebuah perjalanan hidup perlu dilakar terlebih dahulu dalam usaha bagi meneruskan survival untuk masa akan datang . Ya , kita tidak ditugaskan untuk melukis . Cukup , melakar dahulu , kerana setiap lakaran ialah gambaran sebenar hasil lukisan . Dimana pun anda belajar , lakarlah tujuan anda semenjak awal kaki itu menjejak mana-mana institusi . Fikir . Mengapa anda datang ? Untuk apa anda datang ? dan kemana anda selepas ini ?

Di Mesir , kami ditawarkan dengan 3J , yang mana setiap akronim J tersebut memberi makna yang besar untuk dihayati . Jami’ (Masjid)  Jaam’iah  (Pengajian) Jam’iyyah (Persatuan) . Bagaimana hidup kita jikalau tanpa masjid dan tanpa ilmu dan bagaimana pula nasib komuniti jikalau kita tidak memasyarakatkan masjid dan ilmu ?

KENAPA PERLU STUDY GROUP?



“Kenapa perlu study group , study sendiri kan boleh..”

Sahabat-sahabat yang dikasihi , ini cuma idea dan sedikit usaha mahasiswa-mahasiswa  yang sungguh-sungguh dalam pengajian mereka . Paling penting sekali kerana mereka rasa hidupnya bukan untuk diri sendiri , tapi hidup juga perlu bantu orang lain . Kalau taknak join , its okay . Cuma , daripada perkongsian Saudara Izzat ini saya dapat faham … Jikalau kita ada matlamat yang besar , maka kita akan berpeluang duduk semeja berbual mengenai nilai pemulihan dan kedamaian .. dan faham bagaimana hidup berdaya saing .

Selain itu , cabaran kami di Mesir ialah tiada sistem khusus yang mewajibkan mahasiswa ke kuliah .  Ada yang kata “Alhamdulillah ..” tepuk dada lega kerana markah kehadiran tidak diambil ( kadang-kadang saya ,,hehe ) tapi ada sebahagian mereka yang merasakan bahawa mereka perlu membina sistem mereka sendiri . Kata senior kira-kira 80% menyalahkan sistem dan hanya 20% yang sedar diri atas kegagalan mereka sendiri . Bagaimana?  Ah , yes . Orang kata kita kena ubah mindset . Akhirnya , mereka menubuhkan study group mereka sendiri .

Tambahan , kita juga akan mempunyai rasa tanggungjawab untuk menghadirkan diri ke kelas . Kerana apa? Hal ini kerana kita terpaksa ( kerana terpaksa aku relakan …~~) ke kelas untuk cuba memahami apa yang patut kita kongsi di dalam study group kita . Sebenarnya bukan terpaksa , ia lebih kepada istilah tanggungjawab . Anda tanggung didunia , jawab diakhirat . Sentap tak ? dan perlu kita ketahui bahawasanya kefahaman kita mungkin tidak sama dengan sahabat kita . Jadi , kita mampu memurnikan permasalahan ini di dalam satu kumpulan tanpa ada apa-apa keraguan dan sangsi . Kan?

Lebih-lebih lagi bila menyedari bahawa pengetahuan kita tentang satu ilmu itu cuma 30% atau 50% sahaja . Begitu juga dengan sahabat kita , mungkin dengan perkongsian ini mampu menjana penambahan peratusan terhadap pemahaman suatu ilmu . Berkongsilah . Cubalah untuk tidak menyerahkan diri kepada sistem yang sedia ada , kalau kita tidak mahu melihat cerminan kita yang disebelah sana buruk .

Akhirnya , kita akan jumpa sahabat-sahabat yang selari pemikirannya dengan apa yang kita fikirkan . Ini juga menjadi salah satu medium untuk membezakan rakan dan sahabat .
Sebagai kesimpulannya , …

KITA NAK CIPTA EVOLUSI .


Kita nak cipta Evolusi , bukan Revolusi .

Kita selalu bercita-cita untuk suatu perkara yang besar .
“Saya nak jadi doktor!”

“Saya bercita-cita nak jadi Engineer..”

“Saya nak jadi macam-macam!!..errkk..”
Sedangkan perkara sekecil-kecil sampah yang hanya perlu kita masukkan kedalam tong pun kita abaikan . Kita suka mengubah sesuatu secara besar-besaran (revolusi) . Akan , tetapi sekecil-kecil perkara pertama yang kita lihat pun tak mampu nak diselesaikan . Hanya melihatnya untuk diberi peranan kepada orang lain .
Katanya , beliau tidak meminta mahasiswa yang lain untuk mewarisi apa yang kami bina (Al Faqeh) . Cukuplah berharap agar mahasiswa mewarisi idea ini .
Kami daripada team The WordPress Dashboard mengucapkan tahniah kepada saudara Izzat Ibrahim dan para krewnya atas keberhasilan mereka dalam mengemukakan idea Study Group ini . Harapannya agar beliau dan #team sentiasa sukses dalam segala hal dan selamat pulang berkhidmat di Malaysia . Sekian .