Back To Basic (Part 1)

Kembali kepada asal .

Suatu masa dahulu , saya kagum dengan penulisan-penulisan yg memupuk manusia kepada pembentukan jiwa yang sebenarnya , yang mengembalikan kita kepada yang asalnya . Kisahnya bermula apabila ada seorang hamba yang menghadiahkan saya sebuah karya yang bertajuk ‘Batu Bata Kehidupan’ hasil nukilan saudara Hilal Asyraff . Tiada apa yang dapat saya komen (tak layak saya nak komen) melainkan bersyukur kerana dapat melihat Islam dengan lebih luas melalui hanya sekadar PENULISAN . Mulai hari itu , saya ‘bold’ senarai buku-buku Hilal Asyraff dalam senarai duit belanja saya . Saya berazam nak tahu apa itu Islam menurut perspektif yang lebih luas , yang mempunyai nilai signifikan yang tinggi .

Saya ‘tick’ laman langitilahi.com , dan sentiasa update dengan setiap entri  yg menarik .

Hari demi hari , saya dapat kenal sejumlah ramai lagi penulis-penulis yang seangkatan dengan beliau dan antaranya ialah Inche Gabbana (angelpakaigucci.blogspot.com) dan Muharikah (muharikah.com) . Mungkin gaya penulisan mereka agak berbeza , tapi tujuannya masih tetap sama . Sehingga memaksa saya untuk membina blog sendiri hanya untuk mengenali individu ii ini , dengannya saya mampu untuk mengikuti perkembangan Kader ii Dakwah ini . Hasilnya , melalui usaha yg kecil ini , saya mampu merumus sedikit demi sedikit poin-poin yg ingin dibincangkan . Ada yg membincangkan perihal hati , ada yg membincangkan perihal masyarakat dan fe’elnya , perihal masalah sosial , perihal kekeluargaan dan lain-lain .

Namun , saya punyai satu kekurangan . Meskipun saya dapat mengenalpasti topik-topik ini dalam kehidupan saya , akan tetapi malangnya tiada ‘action’ yg mampu dilakukan terhadap diri ini . Mungkin saja saya ini pem’futur’ tegar . Hmmmm ..

Hakikat yg perlu saya hadam ialah , membaca sesuatu yang baik ialah suatu anugerah . Namun , hanya sekadar membaca tanpa apa-apa aksi jelas tidak membuahkan hasil .

Kata Mas Saiful , cita-cita ialah angan-angan yang diusahakan . Ya , cita-cita terinspirasi melalui angan-angan . Tetapi dengan syarat , harus diiringi bersamanya aksi yang baik .  Menjadi katak pekak merupakan satu keuntungan buat mereka yg menuju kejayaan . Namun , jangan dipekakkan nasihat-nasihat yg baik , yang kita kira bernas namun hati dengki untuk menerimanya .

Seorang manusia yg hebat , ialah yang mampu berdiplomasi dengan manusia-manusia yang lain. Berapa ramai manusia yang bijak pandai namun tidak dikurniakan kemampuan untuk duduk semeja berbicang tentang nilai pemulihan . Jikalau begitu , apa makna kepintaran yang mereka kecapi ?

Dan ketahuilah , apabila Allah swt suka kepada hambaNya maka akan dikhabarkan kepada seluruh penghuni langit . Seterusnya akan bertebaran kasih sayang itu kepada penghuni bumi . Dan kerananya , diplomasi dan tolak ansur itu berlaku …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s